GEDENKSTENEN HATTEM

Nieuws

 

Opname legging op 18 april 2018.
(opname legging 22 april 2011 onderaan de pagina)

 

Legging twee nieuwe Stolpersteine in Hattem

Er zijn op woensdag 18 april 2018, de dag van de 73 jarige bevrijding van Hattem in 1945 nog twee Stolpersteine geplaatst in aanwezigheid van beide families, de kinderen van de St. Andreasschool en andere belangstellenden.
Voor Jacob Jan Hoogers, Hattem 2 jan. 1924 – vermoord KZ Neuengamme 6 dec. 1944 en toenmalig adres: Dorpsweg 7
De burgemeester dhr. Wiggers reikte hier de eerste Stolperstein aan en er werden ook woorden van herdenking voor deze weigeraar v.d. gedwongen Arbeidsinzet uitgesproken door een familielid, gedichten voorgelezen en bloemen gelegd door de Andreasschool en er was ook vioolmuziek.

Voor de verzetsman Gijsbrecht François Cornelis van den Ende, Middelburg 5 jan. 1910 – vermoord KZ Neuengamme 14 jan. 1945, wonende aan de Van Deldensweg 9.
Zoon Marco reikte hier de tweede Stolperstein aan en er werden ook woorden van herdenking voor deze verzetsman uitgesproken door een bestuurslid, gedichten voorgelezen en bloemen gelegd door de Andreasschool en er was ook vioolmuziek
Voor verdere info over deze twee slachtoffers verwijzen wij u naar de rechterkant onderaan van onze site bij de lijst met alle 18 namen.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur,
Edwin van der Wolf, voorzitter


Groep 8a Van Heemstraschool maakt rit langs Stolpersteine

Vrijdag 7 april 207 verzamelden de leerlingen van groep 8a van de Van Heemstraschool zich bij het Heemkundecentrum om te luisteren naar de verhalen van Edwin van der Wolf over de Stolpersteine die in Hattem liggen en de verhalen erachter. Edwin van der Wolf is voorzitter van de stichting Stolpersteine Hattem en legt ieder jaar aan diverse jonge Hattemers uit wat de Stolpersteine inhouden.

Groep 8a van de Van Heemstraschool is een van de groepen 8 van de Hattemse basisscholen die les krijgt van Van der Wolf over de Stolpersteinen en de verschrikkelijke verhalen die daar achter schuil gaan. Na de les van Edwin van der Wolf gingen de leerlingen langs de acht adressen om de Stolpersteine met eigen ogen te aanschouwen. (uit  de Dijkpoorter)


Stolpersteine Hattem worden gepoetst door Scouting Hattem.


In september 2016 is in Polen een gedenkteken onthuld i.v.m. de zgn. Coseltransporten! Zie verdere info bij Andries Klatser!’

In  2012 is het Westerborkpad geopend! Het begint bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Het is 340 kilometer lang en bestaat uit 31 etappes van circa 10 kilometer. Het pad loopt zoveel mogelijk in de buurt van het treinspoor en brengt daarmee de deportatieroute in beeld, die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog naar kamp Westerbork moesten volgen. Het komt ook langs Hattem! Zie website bij 'links!'

Op 29 september 2013  is het WesterborkLuisterpad gepresenteerd! Dit hoort bij het Westerborkpad.  Het voegt een audiodimensie toe; op verschillende plaatsen langs de wandelroute zijn er korte audio-items te horen met verhalen van ooggetuigen e.a., die op een of andere manier betrokken waren bij de geschiedenis van de Jodenvervolging. Het Luisterpad is gemaakt door Hummel&De Boer! Zie ook link Westerborkpad en dan aanklikken Luisterpad!

Het wandelboekje is te bestellen bij kamp Westerbork tel: 0593-592600.
Of bij de KNBLO-NL. Maak € 18,75 over op bankreknr 566338262 ovv wandelgids Westerbork en naam en adres. Na ontvangst van het geld wordt de gids binnen 10 dagen toegestuurd! Verkoopprijs €16,75 en € 2,- verzendkosten! En ook bij de boekhandel!

Er is ook een fiets-en  wandelroute langs de 16 Stolpersteine, die i.s.m. het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Hattem is ontwikkeld en alhier verkrijgbaar!

Opname legging op 22 april 2011. (deel 1)

 

Opname legging op 22 april 2011. (deel 2)

 

Opname legging op 22 april 2011. (deel 3)